Monday, October 17, 2016

"Passion" - konstutställning på Agardh & Tornvall

Missa inte utställningen "Passion" på galleri Agardh & Tornvall, Sibyllegatan 65. Uställningen pågår fram till och med lördagen den 22 oktober.

Medverkande konstnärer är bl.a. Odd Nerdrum och Christopher Rådlund. För alla som gillar figurativ konst i nordisk tappning och som kanske följt med debatten sedan utställningen "Figurationer" på Edsviks konsthall sedan 2009.

Passionism

Under senare år har i norden en ny riktning inom konsten trätt fram, av Merete Sanderhoff vid Statens Museum for Konst i Köpenhamn kallad Passionism. Den skall ses som en tradition som löper som en röd tråd genom konsthistorien. De passionerade konstnärerna visar stor variation i stil och temperament men de är förenade i sin passionerade relation till måleriet och dess uttrycksmöjligheter.

(ur annons i Svenska Dagbladet 24/9 inför vernissagen)

Wednesday, October 12, 2016

Pressrelease Aurora nr 2-3 2016

Det nya numret av Aurora som utkommer i veckan har temat ”dansk poesi”. Vi fokuserar framförallt på 80-talets poesivåg liksom på samtidens poesiboom. Medverkande: Pia Tafdrup (mailintervju samt dikter), Morten Chemnitz (nyöversatta dikter), Håkan Sandell (nyskriven minnestext om Michael Strunge), Michael Strunge, Mats O. Svensson om Theis Örntoft samt Lise Kroer om Tove Ditlevsen. Numret innehåller även översikter av äldre dansk poesi.

I förbigående ställs också frågan om det är Danmark eller Sverige som har en poesiboom, samt hur ”ny svensk poesi” ter sig på danska.

Tidskriften Aurora ges ut av Romantiska förbundet på helt ideella grunder utan tidskriftsstöd.

Aurora nr 2-3 2016 (Danska rum) säljs på Hedengrens bokhandel, Rönnells antikvariat, S:t Pauls bok & papper vid Mariatorget och Söderbokhandeln, Stockholm.

Aurora kan även beställas från Tidskriftsbutiken.se i Malmö. Besök gärna även deras butik på Södra Förstadsgatan 18.

Sunday, October 9, 2016

Sigtuna litteraturfestival

Lördagen den 27 augusti gästade vi, ett gäng poeter från Romantiska förbundet Sigtuna litteraturfestival för några framträdanden. Det var öppen poesiscen på Stora torget i Sigtuna. RF hade tre plattformar för uppträdanden, Bo Hollsten höll i framträdandena kl 11.00-25 samt klockan 12.30-12.55.

Själv höll jag i den avslutande öppna poesiscenen kl 14.00-14.25. Jag hade bjudit in tre gästpoeter (ingen öppen scen är komplett utan sina gäster); Gunnel Arvidsson, Ingela Karlsson och Alfonso Ambrossi. Spontana inhopp även av Bo Hollsten och Marie Ambrossi.

Det var kul att gästa Sigtuna litteraturfestival!