Thursday, February 26, 2015

Möt Ragnar Strömberg på Sensus 2 mars

I år är det fyrtio år sedan Ragnar Strömberg debuterade som poet.

Möt honom i ett samtal kring poesi och romantik, ifrån debuten med Utan önskningar (1975) till senaste boken, I ditt hjärtas sista slag, som kom i höstas.

Samtalsledare Andreas Björsten.

Plats: Sensus lokaler i Medborgarhuset, Stockholm.

Tid: Måndag 2 mars kl 19-21. Fri entré, 20 kr för kaffe/te och kaka i pausen.

Litterära matinéer på ABF i vår

Romantiska förbundet fick nej på sin ansökan om att få arrangera en av de litterära matinéerna på ABF under våren.
De fem aftnarna fördelas i stället mellan: Folke Dahlberg-sällskapet, Sällskapet Tage Danielssons vänner, Det unga Skåne, Bengt Anderberg-sällskapet och Werner Aspenström-sällskapet samt Lars Ahlin-sällskapet.

Om Romantiska förbundet hade fått chansen att presentera ett program hade det handlat om "Romantiken i konsten", med utgångspunkt från senaste numret av Aurora.

Thursday, February 5, 2015

Presentation av Aurora nr 4/2014

Det snart utgivna nya numret av Aurora innehåller en sexton sidor lång originalessä av Kristoffer Arvidsson, som skrev avhandlingen Den romantiska postmodernismen. Essän som heter Klipperskepp, hemlängtan och dystopier, Tankar om romantikens närvaro i dagens konst är nog den enskilt viktigaste som Aurora har publicerat hittills. Detta i konkurrens med Bo Gustavssons essä om Bo Setterlind i närmast föregående numret, samt Jonas Ellerströms text om Metamorfos-gruppens återupptäckta manifest i 50-talsnumret för några år sedan.

I övrigt innehåller nr 4/2014 Med pensel och penna, en essä eller kanske snarare poetik av författaren och konstnären Bengt O Björklund, som illustreras av hans egen konst. Kristoffer Arvidssons essä innehåller (som illustrationer) verk av Carl Kylberg och Ola Billgren.

Dessutom originalpoesi av ett tiotal olika etablerade och oetablerade författare, jämte klassiker av Vilhelm Ekelund och Edith Södergran.

Allt detta utan statligt tidskriftsstöd. Vi tar ur egna fickor, som dock inte är alltför djupa. Varje nummer är ett vågspel.