Wednesday, January 29, 2014

Hans Boij om romantiken

Det hände att
Bo Setterlind
bar barrett,

andra bar
skurknän
(stumma böner).

ur Hans Boijs nya diktsamling "Nu är det 2016" (s. 35).

Hans Boij är inte okunnig om vare sig romantiken eller problemen.

Ny säsong för Poesiträff Aurora

På fredag den 31 januari återupptas Poesiträff Aurora på Hornstulls bibliotek. I fortsättningen äger den rum fredagar (ojämna veckor) kl 14-16 på biblioteket, adress Hornsbruksgatan 25 i Stockholm.

Alla är välkomna att läsa egna eller andras dikter.

Monday, January 20, 2014

Lyckad vinterfest för Romantiska förbundet

Det blev en lyckad kväll på Stortorgskällaren i lördags. Till att börja med var hela 31 deltagare anmälda till middagen, vilket är något slags rekord för åtminstone min tid som ordförande i RF. (Dessutom råkar det vara samma antal som det antal författare som en gång i tiden antecknade sig som medlemmar i RF, vid förbundets grundande den 20 maj 1957 i Uppsala.)
Fiskgrytan var god, och sedan gjorde Ove Engström ett fantastiskt framträdande. Han sjöng inte minst de ljusa tonerna med bravur och känsla, i sina tonsättningar av Bo Setterlinds dikter samt Bo Setterlinds textsättning till Theodorakis musik.

Thursday, January 9, 2014

Inbjudan till Romantiska förbundets vinterfest

Lördagen den 18 januari kl. 16.00 blir det Vinterfest med Romantiska förbundet på Stortorgskällaren, Stortorget 7, i Gamla Stan.

Stortorgskällaren erbjuder fiskgryta för 205:- eller vegetariskt alternativ för 195:-.

Under kvällen kommer vår grundare och förste ordförande Bo Setterlind att firas. Det var i höst 90 år sedan hans födelse.

Sångaren, kompositören och trubaduren Ove Engström medverkar med ett program kring Bo Setterlind, där han berättar om sina möten med poeten och sjunger sina tonsättningar av hans dikter. Även någon Staffan Percy- och Theodorakis-tonsättning kommer att ingå.

Ingen förbetalning behövs, men anmäl er till vår sekreterare Susanna Åkerman, tel. 08-640 50 49 (telefonsvarare finnes) senast måndag den 13 januari.

Friday, January 3, 2014

Aurora fortsätter som vanligt utan tidskriftsstöd

”Tack för Aurora, som ju en är en viktig motvikt mot de poesitidskrifter som får människor att vilja sluta läsa poesi överhuvudtaget”.
(ur brev från Bruno K. Öijer daterat 24/11 2012, efter att jag hade skickat honom Norge-numret)

I nollbudgetland är det skönt att få sådana brev, och man måste ta fram och titta på dem ibland. Kulturrådet är som bekant av en annan mening vad gäller Aurora.


Ännu en gång fick vi avslag på vår ansökan om kulturtidskriftsstöd.

Kulturrådet jämför tryck- och bildkvalitet i Aurora med tidskrifter som har en halv miljon kronor eller mer i stöd. Och innehållet, som ju är fullständigt oarvoderat.

Vi är snart den enda tidskrift som jobbar i 70-talsanda (stenciltidskrifter som vill vara en fullödig kulturtidskrift).

När Carl-Michael Edenborg i ett gammalt nummer av Ordfronts Litterära Magasin gjorde en översikt över landets kulturtidskrifter, kom han fram till att det i Sverige fanns tre romantiska litterära tidskrifter, som samtliga började på A, nämligen Aorta, Aiolos och Aurora. Av dem är Aorta nedlagd sedan några år, Aiolos har i senaste ansökningsrundan fått sitt tidskriftsstöd utraderat, från 150.000 kr till 0 kr. Och Aurora, nej vi har ju inte haft stöd på tretton år…

Så Kulturrådet har valt sida; de är emot romantiken. På vilken sätt en sådan hållning anstår en statlig myndighet är inte lätt att förstå.


Här finns Kulturrådets riktlinjer och bedömningsgrunder för dem som söker tidskriftsstöd.

Och här finns hela listan över vilka som får bidrag 2014. Observera att (språkmaterialistiska) Glänta och OEI har 725.000 kr respektive 400.000 kr i produktionsstöd, det sistnämnda en höjning med 50.000 kr.